Wednesday, 11 November 2009

Cookie monster piparkookide näol...

Maal olles sobrasin ema retseptides. Küll ma nägin seal maitsvaid ingverikooke, küll šokolaadi batoonikesi ja igasuguseid muffineid...
Sattusin sellise raamatu peale nagu: 3- kroonine kokaraamat. PIPARKOOGID!!! Selline õhuke raamatukene, pruuni värvi. Ja seda vaadates hakkas suu vett jooksma.
Mida ma sealt leidsin?
Esiteks jäid silma suus sulavad piparkoogid, selle retsepti järgi on ema teinud ikka päris mitu aastat neid mõnusaid pipraseid kooke ;).
Siis sattusin juba tuttava DOMINO küpsiste peale (Prantsuse piparkoogid), tekkis tahtime neid teha aga lõpuks otsustasin teha krõbedaid piparkooke. Ja retsept oli järgmine:

Krõbedad piparkoogid

4 dl suhkrut

200g võid või margariini

1 tl küpsetuspulbrit

2 tl kaneeli

veidi musta pipart

¼ tl vürtsi

½ tl nelki

½ tl ingveri

½ tl muskaati

¼ tl kardemoni

2 dl vett

600g jahu

3 spl suhkrut pruunistatakse värvuse andmiseks. Selleks võetakse kauss, pannakse suhkur sisse ja kuumutatakse pliidil. Kui suhkur on pruuniks värvunud, valatakse ettevaatlikult peale umbes 1 dl keeva vett, keedetakse läbi. Ülejäänud suhkrust keedetakse veega siirup. Suhkrusiirup ja pruunistatud suhkur segatakse, lisatakse maitseained ja kergitusaine. Segatakse korralikult läbi, lisatakse pehmendatud või ja segatakse hoolikalt ühtlaseks massiks. Kõige lõpuks lisatakse jahu. Taignal lastakse seista 2-3 tundi, siis rullitakse 2-3 mm paksuselt lauale, vormitakse piparkoogid ja laotatakse plaadile. Et piparkookide pealispind läikiv oleks, võib nad plaadil muna või piimaga määrida.


Äärmiselt krõbedad ja head piparkoogid. Soovitan teha!

HOIATUS: Korraga ei soovita kõik jahu taignale lisada. Jätta väike kogus alles ja segada. Siis vaadata, kuidas tainas paistab.

Eelmine kord sattus nii, et läks liiiiga palju jahu ja tainas jäi kuiv. Võimatu rullida. Vastikult tükiline!



No comments:

Post a Comment